Optimizare Web

Promovare Online ~ Consultanta Web ~ Dezvoltare Site

Jan
14

Efectul Google Sandbox

Autor: ionut

Ce reprezinta Google Sandbox ? Poate o sa va vina greu sa credeti ca intr-o lume in care internetul este intr-o plina ascensiune, intr-o lume in care zilnic apar sute de mii sau milioane de site-uri noi, cel mai folosit motor de cautare foloseste o serie de algoritmi care … “pun bete in roate” site-urilor noi, care tocmai se lanseaza. Chiar daca este greu de crezut, sau daca nu vi se pare corect, acest lucru chiar se intampla.

Printre webmasteri este cunoscut acest efect. S-a observat ca site-urile noi sunt privite cu suspiciune de catre motoarele de cautare, si au parte pentru o perioada nedeterminata (de obicei cateva luni) de un regim special (de neincredere). Mai precis toate informatiile legate de relevanta site-ului, de page-rank-ul acestuia sau de trust-rank sunt “puse la pastrare” pana in momentul in care Google se decide ca site-ul respectiv este de incredere si merita tratat la adevarata sa valoare.
Exista o serie de factori pe care Google ii ia in considerare in momentul in care observa aparitia unui site de care el nu detine informatii pana in acel moment. Acesta analizeaza paginile site-ului respectiv, pe masura ce afla de prezenta acestora. In urma analizei, Google decide daca continutul site-ului este proaspat, original, daca este continut real (si nu este generat automat de vreun script/program). Google analizeaza raportul dintre textul (informatiile prezentate in pagina) si link-urile pe care le contine aceasta. Intotdeauna acesta va trata preferential paginile cu un continut informational ridicat, in defavoarea paginilor cu un numar ridicat de link-uri.

Un alt aspect pe care Google il analizeaza este numarul de pagini pe care le contine site-ul. Site-urile cu un numar mare de pagini (de ordinul miilor de pagini) vor fi analizate cu mult mai multa atentie pentru ca, din punctul de vedere al Google, acestea nu pot aduce fiecare in parte continut informational de calitate. Site-urile noi cu un numar mare de pagini, sunt privite cu o oarecare neincredere, deoarece acestea pot fi SPAM. Datorita faptului ca din ce in ce mai multa lume incearca sa pacaleasca algoritmii motoarelor de cautare, generand automat site-uri care nu aduc nici un continut informational, dar, care sunt create doar pentru a castiga trafic din motoarele de cautare pentru a-l directiona catre diferite scopuri personale (catre pagini ce contin reclame, catre site-uri proprii etc.) acestea au inceput sa fie din ce in ce mai sceptice atunci cand se lanseaza un nou site, eventual cu un numar mare de pagini.

Ideea de baza a acestei intarzieri este de a nu permite site-urilor proaspat lansate sa obtina pozitii fruntase in cadrul rezultatelor de cautare, pana in momentul in care acestea isi dovedesc calitatea. De obicei, aceasta perioada de intarziere dureaza intre 60 si 120 de zile. Aceste perioade nu sunt “batute in cuie”, deoarece ele depind foarte mult de continutul si evolutia site-ului lansat. Daca in aceasta perioada se efectueaza operatii de optimizare web atat pe site-ul respectiv, cat si in afara acestuia (de exemplu printr-o campanie de constructie a unei retele de legaturi), acestea nu vor fi luate in considerare pana cand site-ul va fi exclus din SandBox.

Din cate se cunosc pana acum, nu exista nici o modalitate de a nu fi afectati de efectul Google Sandbox, dar exista o serie de masuri ce pot fi luate pentru a limita durata acestuia.

1. Site-urile cu un continut informational bogat sunt tratate preferential. Google pur si simplu adora site-urile ce aduc o serie de informatii noi, originale si de calitate.
2. Site-urile cu foarte multe pagini (de ordinul miilor) sunt tratate de cele mai multe ori cu scepticism de catre Google. Exista pericolul (cel putin pentru motorul de cautare) ca un asemenea site sa fie SPAM.

3. Site-urile ce contin pagini cu multe link-uri, si mai ales acelea in care raportul dintre continutul informational si link-urile prezente intr-o pagina este foarte mic, vor avea de cele mai multe ori de asteptat perioade ce depasesc 120 de zile pana vor scapa de efectul SandBox.

4. Un link de pe un site de incredere, cu un PageRank respectabil, si cu un TrustRank favorabil, catre site-ul proaspat lansat, actioneaza ca un vot de incredere in favoarea acestuia. Google aplica efectul SandBox tocmai pentru ca nu are incredere in site-urile noi. Un vot de incredere este exact ceea ce ii trebuie acestuia.

Chiar daca efectul SandBox nu poate fi inlaturat, si chiar daca este nevoie sa asteptati o perioada pana cand site-ul proaspat lansat va fi tratat la adevaratul sau nivel, este recomandat ca in aceasta perioada de asteptare sa se initieze (sau sa se continue) campania de optimizare web a acestuia. Efectele vor fi vizibile doar dupa ce acesta va iesi din Sandbox. Chiar asta urmareste si motorul de cautare. Daca efectele ar fi imediat vizibile, atunci ar fi oarecum usor de inteles algoritmii prin care Google evalueaza un site. Nu se doreste acest lucru. (cel putin cei de la Google nu doresc asta).

Pentru a fi instiintat despre noile articole publicate pe BizPro.ro puteti folosi Feed-ul RSS.
 
 Site-ul BizPro.ro este creat, optimizat si intretinut de catre jjSoft.ro.

   Prin prisma unei vaste experiente privind prezenta online, alaturi de o bogata activitate pe web-ul romanesc, jjSoft.ro ofera servicii profesionale de Optimizare Web, Creare Site si Promovare Online, la preturi competitive.
   Nu ezitati sa solicitati o oferta personalizata, sau sa ne contactati in cazul in care sunteti interesat de serviciile noastre.

Creare Site Basic
Creare Site
Basic

de la 150€
Creare Site Plus
Creare Site
Plus

de la 250€
Creare Site Silver
Creare Site
Silver

de la 350€
Creare Site Gold
Creare Site
Gold

de la 500€
Optimizare Web
Optimizare
Web

de la 150€

 1. Business Promoter Optimizare Web Gratuita, SEO pe intelesul tuturor » Ce este Google TrustRank ? :

  […] Cel mai simplu mod de a intelege Google TrustRank este de a-l prezenta pe acesta asa cum aplicam noi gradul de incredere in realitate, atunci cand dorim sa achizitionam un produs, sau un serviciu. Asa cum increderea al unui produs este influentat de firma producatoare, de gradul de recomandare al acestuia, de gradul de raspandire pe piata, de calitatea sa, asa si Google tine cont de o serie de factori ce il fac pe acesta sa masoare calitatea unui site. Tinand cont de aspectele ce vor fi prezentate mai jos, cu siguranta TrustRank-ul site-ului dvs. se va imbunatati, iar, ca o consecinta a acestui lucru, site-ul dvs. va scapa mai rapid de Google SandBox. […]

 2. Scorpiono :

  Daca webmasterul are deja un site cu un PR (pagerank) ceva mai mare de 3-4, si creaza un link catre noul sau site, sunt sanse foarte mari sa se iasa din SandBox

 3. ionut :

  In acelasi timp, un site promovat prea agresiv in perioada sa de lansare poate avea de pierdut. Un link de pe site-uri cu page rank mare nu face altceva decat sa ridice un semnal de alarma pentru algoritmii motoarelor de cautare, deoarece exista posibilitatea sa se incerce promovarea unui site de SPAM.

  In general, promovarea aceasta agresiva este asociata site-urilor spam.

 4. luci :

  am un site care mergea foarte bine (era pe locul 2 in google dupa un cuvant chee principal) pana la un moment dat cand a disparut fara urma din google nu stiu ce sa intamplat cu el (w w w . e-strongdc . com)

 5. Ce este Google TrustRank ? | RoHostinG - Inregistrari Domenii - Gazduire Web :

  […] dvs. se va imbunatati, iar, ca o consecinta a acestui lucru, site-ul dvs. va scapa mai rapid de Google SandBox […]

Adauga comentariu

  Despre BizPro.ro

   BizPro.ro are ca scop principal informarea vizitatorilor sai, privind tehnicile actuale de promovare si optimizare web, reprezentand in acelasi timp un mediu de prezentare a produselor si serviciilor oferite de catre jjSoft potentialilor sai clienti.