Optimizare Web

Promovare Online ~ Consultanta Web ~ Dezvoltare Site

Mar
04

Optimizarea URL-urilor

Autor: ionut

Exista mai multe pareri legate de modul in care ar trebui sa fie alese adresele fizice ale paginilor unui site (URL-urile). Din punctul de vedere al optimizarii web, este cert faptul ca acestea ar trebui sa contina o serie de cuvinte cheie, aflate in stransa legatura cu continutul informational al paginilor respective. Acest lucru este demonstrat, si nu cred ca ar mai incapea discutii pe aceasta tema. Dezbaterea are loc totusi, legat de modalitatea de despartire a cuvintelor in URL.

Pentru a acorda o relevanta sporita paginii respective, adresa fizica a sa trebuie sa contina cuvinte cheie ce o definesc. Cuvintele cuprinse in URL trebuie despartite printr-o serie de caractere delimitatoare, pentru a putea fi pe intelesul vizitatorilor cat si al motoarelor de cautare.

Cei mai ultilizati delimitatori in URL (si cei mai dezbatuti) sunt :

  • spatiile
  • cratima
  • underscore

Spatiile
Sunt convins ca ati intalnit site-uri ce contin URL-uri de genul : http://www.unsite.ro/o%20pagina%20interesanta.html. Caracterul spatiu (space) este codat in interiorul URL-ului prin intermediul blocului “%20”. Folosirea acestui tip de delimitator este din punctul meu de vedere cel putin … neprofesionala, daca nu chiar neadecvata. Este clar ca din punctul de vedere al aspectului, URL-ul respectiv lasa de dorit. In acelasi timp, este si foarte greu de tinut minte un asemenea URL. Teoretic, din punct de vedere al Optimizarii Web, acesta isi atinge scopul, dar prezinta o serie de dezavantaje majore. Exista chiar posibilitatea ca unele browsere sa nu valideze un asemenea URL. Recomandarea mea este sa nu folositi asa ceva.

Cratima sau Underscore ?

Din punct de vedere functional(tehnic), amandoua isi fac datoria impecabil, fara nici un fel de diferenta.

Exista totusi un dezavantaj in folosirea caracterului Underscore : Atunci cand un link ce contine caracterul Underscore este subliniat (ceea ce se intampla foarte des cu Link-urile), acel caracter underscore va putea fi confundat cu un spatiu, ceea ce implica o posibila confuzie pentru cel ce citeste acel link. Pe de alta parte, cratima va arata tot timpul ca o cratima, ceea ce o face (dupa opinia mea) cel mai recomandat delimitator de cuvinte.

Cratima sau … Nimic ?

Exista totusi si posibilitatea sa nu separati cuvintele deloc. In acest caz, va informez ca nu veti mai beneficia de avantajul folosirii cuvintelor cheie in URL, sau, beneficiile aduse de aceasta decizie vor fi mult mai mici. Din experienta personala va spun ca un domeniu de genul : calculatoarepentium.ro se va situa in urma domeniului calculatoare-pentium.ro in cazul folosirii exact acelorasi tehnici de optimizare pentru cuvintele cheie “calculatoare pentium”.

Este totusi adevarat faptul ca un domeniu de genul : calculatoarepentium.ro este mai usor de tinut minte, decat cel ce contine cratima. Trebuie pus in balanta in momentul stabilirii numelui de domeniu, sau a adreselor fizice ale paginilor in interiorul unui site daca este mai important aspectul Optimizarii Web, decat cel al usurintei de memorare a adreselor. Alegerea poate fi diferita, in functie de site, si in functie de planurile persoanei care detine site-ul, deoarece, un nume de domeniu fara cratima va fi mult mai usor de format ca si brand. (marca, autoritate, etc.)

Litere mici sau … Litere MARI ?

Multi dintre dvs. ar putea spune ca acest lucru nu conteaza. Eu v-as contrazice. De ce ? Este simplu.

Serverele pe care sunt gazduite site-urile web folosesc doua categorii de sisteme de operare. Cele care folosesc sisteme din categoria Windows, nu fac diferenta intre literele mici si cele mari, si de aceea, in cazul folosirii unor asemenea servere de gazduire, chiar nu conteaza daca folositi litere mari sau mici pentru adresele fizice ale paginilor site-ului. Problema apare atunci cand se folosesc servere ce folosesc sisteme de operare bazate pe UNIX (toata gama de Linux… si nu numai), deoarece acestea fac diferenta dintre litere mici si litere mari. Acest lucru inseamna ca daca URL-ul http://www.undomeniu.ro/contact.html este valid, si poate fi accesat in browser, nu este obligatoriu ca si URL-ul http://www.undomeniu.ro/Contact.html sa fie valid, in cazul folosirii de servere Linux (si toata gama).

Ce e de facut in acest caz ? Recomandarea mea este sa folositi numai litere mici in cadrul URL-urilor, deoarece in acest mod, indiferent unde gazduiti site-ul acesta va functiona. Veti scapa in acest mod si de problemele ce pot aparea atunci cand schimbati serverul de gazduire.

Pentru a fi instiintat despre noile articole publicate pe BizPro.ro puteti folosi Feed-ul RSS.
 
 Site-ul BizPro.ro este creat, optimizat si intretinut de catre jjSoft.ro.

   Prin prisma unei vaste experiente privind prezenta online, alaturi de o bogata activitate pe web-ul romanesc, jjSoft.ro ofera servicii profesionale de Optimizare Web, Creare Site si Promovare Online, la preturi competitive.
   Nu ezitati sa solicitati o oferta personalizata, sau sa ne contactati in cazul in care sunteti interesat de serviciile noastre.

Creare Site Basic
Creare Site
Basic

de la 150€
Creare Site Plus
Creare Site
Plus

de la 250€
Creare Site Silver
Creare Site
Silver

de la 350€
Creare Site Gold
Creare Site
Gold

de la 500€
Optimizare Web
Optimizare
Web

de la 150€

  1. Calculatoare sh :

    Informatii mai mult decat folositoare. Multumesc !

Adauga comentariu

    Despre BizPro.ro

     BizPro.ro are ca scop principal informarea vizitatorilor sai, privind tehnicile actuale de promovare si optimizare web, reprezentand in acelasi timp un mediu de prezentare a produselor si serviciilor oferite de catre jjSoft potentialilor sai clienti.